26 Şubat 2009 Perşembe

THAI YEMEKLERİ -1


Evet konumuz uzak doğu ve de dolayısıyle de Thai yemeleri...

Özel hobim ve ilgi alanım olan uzak doğu yemekleri konu olunca ve bu yemekleri de internet ortamındaki kaynaklardan, kitaplardan, az çok bu konudaki yetkin kişilerden edindiğim bilgiler doğrultusunda kendi repertuarımı geliştirmekteyken, neden bir yemek kursuna katılmayım diye düşündüm, hazır taaaa oralar gitmişken.

Ama yemek kursundan ve de tariflerden önce söyleyeceğim bir iki kelam var. Çin ya da Tayland yemekleri denince nedense büyük bir çoğunluğumuzda öncelikli olarak bir yüz burulması, ekşitilmesi ile karşılaşırım. Her nedense kişilerin aklına ilk gelen “ıyyyyyy, o böcekler yenir mi??” demek oluyor.

Alakası yok..nasıl böyle bir ön yargı yerleşmiş bunu da anlamış değilim.

Bu yazıda vermeye çalışacağım tarif Tayland usulü “Stir fried rice” denilen hızlıca karıştırılarak ve de içinde zevkinize göre tavuk veya deniz mahsülleri veyahut da sebze olan pilav. Ben tavuklu olanın tarifini vereceğim.

- Tavukları ince ince doğrıyoruz, - Domatesin içini ayırıp sadece etli kısmını küp küp doğruyoruz,
- Havucu da kibrit çöpü kalınlığında kesip onları da küp küp şekle sokuyoruz. Ya da şu gördüğünüz harika alet zaten havucu ya da herhangi bir sebzeyi kibrit çöpü kalınlığında ince parçalara ayırıyor. Parçalar çok uzunsa bıçakla topluca kesin ya da küp küp doğrayın.
- Vok'unuza biraz sıvı yağ koyun, kızdırdıktan sonra tavukları atın ve bir kaşık ile sürekli karıştırarak rengi değişene kadar pişirin, bu aşamada önceden ayıklayıp ince ince doğradığınız sarmısakları da katın, biraz da sarmısaklar ile birlikte karıştırın,
- Bir yumurtayı içine kırın ve sarısı ile beyazını karıştırarak 1 dakika kadar tavuklar ile birlikte karıştırarak pişirin,
- Zevkinize göre hazırladığınız pilavı vok'un içine katın,
- Hemen arkasıdan domates ve havuçları dakatın, 2 çorba kaşığı “fish sauce” (balık sosu, hiper marketlerde bulunur) ve 2 çorba kaşığı da “soya sosu” katın, 1 tatlı kaşığı şeker serpin,
- Biraz daha karıştırdıktan sonra yemeğiniz servise hazırdır.

Ben bu aşamada roka ilave ediyor ve onu da karıştırıp serevisi o şekilde yapıyorum. Nasıl?? kolaymış değil mi??

Afiyet olsun
Ali Akyol

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Babajım, en kısa zamanda şettircem. İlginç olanı şu ki; tavuğa balık sosu ile balık kokusu mu kazandırıyoruz? Nedir böle bu iş?

Ayrıca, pilav katımı, yani pirinç katmıyoz, pişmiş pilav katıyoz deel mi?

Başka tarifleri de bekliyoruz...

Saygılar,
n.

Ali dedi ki...

Valla bu balik sosu her yemege konmakta Tayland'da, ancak balik kokusundan cok, degisik bir tad veriyor ve oldukca da tuzlu, soya sosundan bile daha tuzlu.
Pilavi pilav olarak katiyoruz, pirinc sekli ile degil tabiki :)
Afiyet olsun.
aa

hayatımınherrengi dedi ki...

Merhabalar, acaba yapamıyorsak nerden en güzel Thai yemekleri yiyebiliriz, özellikle Ankara'da bilginiz var mı?

Ali dedi ki...

Ne yazık ki eğer son 3 senede açılmadıysa Ankara'da bildiğim kadarı ile Thai lokantası yok. Ama İstanbul'da olsaydınız size çokçok'u tavsiye ederdim. Tepebaşı'nda TRT karşısında.