10 Aralık 2010 Cuma

THAI YEMEKLERİ -6

Uzun zamandır yazamadım.. hem vakit yoktu hem de malzeme. Bayram tatilinden faydalanıp arkadaşlarım ile birlikte gittiğim kısa Bangkok ve Krabi gezisinden bence en keyifli anlar nefis deniz ürünleri yediğimiz gece oldu.


Hemen kısaca anlatayım ...

Öncelikle pazara gidilir...
Pazardan gerekli nevaleler alınır...
Yani toplamda 2-3 kilo kadar karides (1,5 kilosu Jumbo arta kalanı salat için daha küçük boy), 3 adet iri XXL boy kalamar, bir adet 2 kiloya yakın bir baraküdasalata ve soslar için gerekli yeşillik ve biberler ve de içecekler ile birlikte toplam 30 TL kadar bir harcama yaptık..

Otele geri dönülür....

Gerekli alet ve edevatlar hazırlanılır...
Banyonun halini göstermek istemiyorum zira kalamarlar ayıklanırken etraf vahşetin izlerini taşıyordu.. Gözünüzde şu görüntüyü oluşturun; hani Dexter dizisinde katilin banyoda kurbanını vahşice katletmesi sonucunda ortaya çıkan görüntü gibi bişi, fayanslardan akan kanlar, küvetin kenarındaki kan gölü, kapıya doğru giden kanlı ayak izleri vs.. ama onun siyahı olacak. Mümkünse kalamarı da balıkçıya ayıklatın yani.

Baraküda'yı satıcı biraz büyük parçalara ayrımıştı, mangal için biraz küçültmek gerekti..

Karidesleri öylece olduğu gibi koyuyorsunuz mangalın üstüne, ayıklamaya falan gerek yok... kabukları bizim karideslerden daha ince..
Midyelerin hiç biri piştikçe kabuklarını açmıyor.. panik yok bunların cinsi öyleymiş.. 10-15 dakka tutup afiyetle yiyiniz...

Sos için standart Tay sosu, yani sirke içine taze acı yeşil ve kırmızı biberi ince ince doğruyorsunuz, biraz balık sosu ve yine ince ince doğranmış sarmısağı karıştırıyorsunuz. Yiyeceklerinizi buna batırıp yiyorsunuz.
Çiğ karides'den yapılmış olan salata ise benim her zaman favorim olmuştur.
Limonları sıkın, biraz şeker ve balık sosu ilave ilave edin, sonra bol bol limon otu ekleyin, soğanı ki, burada kullanılan shallot dediğimiz küçük tip soğan, salatalık şeklinde doğrayıp ilave edin, ince kıyılmış taze nane koyun, temizlenip ayıklanmış karidesleri de ilave edip karıştırın. Ve gerçekten farklı bir lezzet ortaya çıkıyor.


Tüm bunların tedarik edilmesi ve hazırlanması için biraz yardım aldık tabi ki... Mangal partisinden sonra hala işinde olan otel personeline (Ao Nang'daki Palm Paradise Oteli) aslında buradan teşekkür etmek isterim. Ben otelin sahibi olsam böyle birşeye asla izin vermezdim.. Yani 4 yıldız bir otelde müşterinin kaldığı suitin önünde mangal partisi yapması pek etik bir olay değil bize göre.. ancak Tay hoşgörüsü bir noktaya kadar buna izin veriyor.. sorunsuz geçmesi ve personelin hala işinde çalışıyor olması (zira bizim suç ortaklarımızlardı) bizi en sevindiren şeylerden bir oldu, laf aramızda.
Kıssadan özet; pazarlar çok daha ucuz, gidebilirseniz buradan alıp biryerlerde pişirtin. Belki otelde mangal partisi yapamayabilirsiniz ama otelin ahçısının size küçük bir bedel karşılığında bunları hazırlayacağına bahse girerim.Pazardaki çeşit ve deniz ürünlerinin iriliklerini görünce bizde gerçekten gelişme çağında, yani yavru balıkların pazarlanmakta olduğunu kendi gözlerinizle görüyorsunuz. Lüferi kurtarma kampanyası başladı ama bence çok yakında hamsi bile bulunmayacak gibi geliyor bana.

Hayallerinizi ertelemeyin,
Ali Akyol

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Artık kimseler İbrahim Tatlıses'e laf atmasın... :)))