12 Haziran 2008 Perşembe

PETROL fiyatları REZALETİ

Son birkaç gündür Avrupa'da olanları izleyebiliyor musunuz?? Gerçi bu haberleri boyalı basının sayfalarında manşet olarak bulamazsanız.. olsa olsa ara sayfalarda altta köşede bir kaç satırla geçiştirilmiştir. Bunun altında yatan komplo teorisi ise, "Aman diyim, neme lazım sonra bizim millet uyanır da onlara uyar" olmalı herhalde..

İşte bir kaç başlık size:

İspanya’da kamyon şoförleri grevde
İspanya’da kamyon şoförleri artan petrol fiyatlarını protesto etmek için greve gitti.
(10 Haziran 2008 NTV)


İspanya’da grev hayatı felç ediyor
İspanya’da petrol fiyatlarındaki artışa karşı nakliyecilerin dün başlattığı grev, ikinci gününde gündelik hayata ve ülke ekonomisine daha fazla etki etti.
(10 Haziran 2008 NTV)


Petrol protestoları Avrupa’yı sarıyor
Artan yakıt fiyatlarına yönelik protesto gösterileri, Avrupa geneline yayılıyor. Grevlerin üç gündür devam ettiği İspanya ve Portekiz’de, greve uymayanları durdurmaya çalışan 2 şoförün direnişiyse ölümle sonuçlandı.
(12 Haziran 2008 NTV)


Tam da bu aralarda bizde ne oluyor?.. bizde olan şu:

Motorine 12 kuruş zam
Uluslararası piyasalarda artan petrol fiyatları akaryakıt ürünlerine zam olarak yansıyor. Motorin fiyatı 11-12 YKr artırıldı.
(11 Haziran 2008 NTV)

Elektrik, Doğalgaz gibi diğer temel maddelere ardı ardına gelen zamları saymıyorum..

İşin daha da komiği yumurta suratlı biri çıkıp diyor ki; "memuruma %2-5 (yazı ile "iki ile beş arası") zam yapacağım" diyor. Bütün bunları anlatırken çok ciddi bir surat ifadesi takınmaya çalışmasına rağmen, araya sıkıştırdığı kendine has espirileri aslında halkla dalga geçtiğinin üstü kapalı bir yansıması.



Sanki müjde verircesine gelir vergisini kaldıracağını ama stopaj uygulanacağını açıklayan maliyeciler, zaten bordro mahkumları cepte keklik, vur al daha eline geçmeden vergiyi.

Muhalefet olduğunu zanneden pısırıklar ne yapıyor??? Söylemeye gerek yok, ne halt ettikleri ve ne halt edemedikleri ortada.

Biz de seyretmeye devam, "hele bakalım ne olacak" diye bekleyerek. Kıçımıza giren günlük kazıklardan ağzımızı açacak hal kalmadığı ve sindirme rejiminin a-politize ettiği bireyler olarak bekleyelim, seyredelim.



Ya da şöyle olur; bir iki sendika pazar günü miting düzenler, bir iki saat piknik havasında geçen protesto sonunda protestocular sorunsuz/olaysız bir şekilde dağılırlar. Yani bunun tercümesi; protestoyu takan olmadı.

Var mı İspanya'daki örneği uygulatabilecek, yaptırabilecek kurumlar??



Dünyada en pahalı benzini ve motorini kullanan kişiler olarak Avrupadaki nakliyeci ve balıkçıların uyguladıkları protestoları, Hindistan, Endonezya ve Tayvan daki gösterileri görmezden mi gelelim??


Var mı 10 gün işine yürüyerek, bisikletle gidebilecek kişiler? Var mı 10 gün benzin almayacak sürücüler?

Var mı aynı kararlılığı Elektrik, Su, Doğalgaz gibi diğer konularda da gösterebilecek kişiler?

Konuyla ilgisi yok ama, aslında bu tür işlerin çözümünü sadece üç kelime ile Kamer Genç türban yasası görüşmelerindeki kürsü işgali esnasında söyleyebildi, hem de mikrofonu kapatılmadan az önce Meclis kürsüsünden.

Ali Akyol

Hiç yorum yok: